Pse tubat prej çeliku duhet të trajtohen me nxehtësi?

Funksioni i trajtimit termik është të përmirësojë vetitë mekanike të materialit të tubit të çelikut, të eliminojë stresin e mbetur dhe të përmirësojë performancën e tij të prerjes.

Sipas qëllimeve të ndryshme të trajtimit termik, procesi i trajtimit termik mund të ndahet në dy kategori: trajtimi paraprak i nxehtësisë dhe trajtimi përfundimtar i nxehtësisë.

1. Trajtimi paraprak termik

Qëllimi i trajtimit paraprak termik është përmirësimi i përpunimit, eliminimi i stresit të brendshëm dhe përgatitja e një strukture të mirë metalografike për trajtimin përfundimtar termik. Proceset e tij të trajtimit termik përfshijnë pjekjen, normalizimin, plakjen, shuarjen dhe kalitjen, etj.

(1) Pjekja dhe normalizimi

Pjekja dhe normalizimi përdoren për boshllëqet e punuara në nxehtësi. Për çelikun e karbonit dhe çelikun e aliazhuar me përmbajtje karboni më të madh se 0.5%, trajtimi i pjekjes përdoret shpesh për të reduktuar ngurtësinë e tij dhe për t'u prerë lehtë; Për çelikun e karbonit dhe çelikun e aliazhuar me përmbajtje karboni më pak se 0,5%, është miratuar trajtimi normalizues për të shmangur ngjitjen e mjetit gjatë prerjes. Shpesh rregullohet pas prodhimit bosh dhe para përpunimit të ashpër.

Why-should-steel-pipes-be-heat-treated1(1)

(2) Trajtimi i plakjes

Trajtimi i plakjes përdoret kryesisht për të eliminuar stresin e brendshëm të prodhuar në prodhimin dhe përpunimin e boshllëqeve.

Për të shmangur ngarkesën e tepërt të transportit, për pjesët me saktësi të përgjithshme, mund të organizohet një trajtim plakjeje përpara përfundimit. Megjithatë, për pjesët me kërkesa të larta saktësie, duhet të organizohen dy ose më shumë procese të trajtimit të plakjes. Trajtimi i plakjes në përgjithësi nuk kërkohet për pjesë të thjeshta.

(3) Kushtëzimi

Shuarja dhe kalitja i referohet trajtimit të kalitjes në temperaturë të lartë pas shuarjes. Mund të marrë strukturë të njëtrajtshme dhe të imët të sorbitit dhe të përgatitet për zvogëlimin e deformimit gjatë trajtimit të shuarjes së sipërfaqes dhe azotimit në të ardhmen. Prandaj, shuarja dhe kalitja mund të përdoren gjithashtu si trajtim paraprak termik.

2. Trajtimi përfundimtar termik

Qëllimi i trajtimit përfundimtar termik është të përmirësojë vetitë mekanike të tilla si fortësia, rezistenca ndaj konsumit dhe forca.

(1) Shuarje

Shuarja përfshin shuarjen e sipërfaqes dhe shuarjen integrale. Midis tyre, shuarja e sipërfaqes përdoret gjerësisht për shkak të deformimit, oksidimit dhe dekarburizimit të tij të vogël. Për më tepër, shuarja e sipërfaqes ka gjithashtu avantazhet e forcës së lartë të jashtme, rezistencës së mirë ndaj konsumit, rezistencës së mirë të brendshme dhe rezistencës së fortë ndaj ndikimit.

Why-should-steel-pipes-be-heat-treated2

(2) Shuarje karburizuese

Karburizimi dhe shuarja është e zbatueshme për çelikun me karbon të ulët dhe çelikun me aliazh të ulët. Së pari, rrisni përmbajtjen e karbonit në shtresën sipërfaqësore të pjesëve dhe merrni fortësi të lartë pas shuarjes, ndërsa bërthama ende ruan një forcë të caktuar dhe rezistencë dhe plasticitet të lartë.

(3) Trajtimi me nitridim

Azotimi është një metodë trajtimi për të bërë atomet e azotit të depërtojnë në sipërfaqen e metalit për të marrë një shtresë përbërësish që përmbajnë azot. Shtresa e azotimit mund të përmirësojë ngurtësinë, rezistencën ndaj konsumit, forcën ndaj lodhjes dhe rezistencën ndaj korrozionit të pjesëve. Meqenëse temperatura e trajtimit të nitridimit është e ulët, deformimi është i vogël dhe shtresa e azotimit është e hollë (përgjithësisht jo më shumë se 0,6 ~ 0,7 mm), procesi i azotimit duhet të organizohet sa më vonë që të jetë e mundur. Për të reduktuar deformimin gjatë azotimit, zakonisht kërkohet kalitja në temperaturë të lartë për të eliminuar stresin pas prerjes.


Koha e postimit: Mars-04-2022
  • E mëparshme:
  • Tjetër:
  • TOP